Za mjesec dana propalo 100 firmi

preduzeća

BANJALUKA – Gotovo stotinu preduzeća u Bosni i Hercegovini je tokom decembra prošle godine bilo u procesu gašenja, pokazuju informacije prikupljene iz službenih glasnika Republike Srpske i Federacije BiH.

Likvidacioni postupak je pokrenut u 35 preduzeća dok je kod 29 privrednih društava okončan.

Kada je stečaj u pitanju, on je proglašen u 15 firmi dok je kod istog broja preduzeća on tokom posljednjeg mjeseca u 2019. godini zaključen.

Među tim preduzećima se nalazi i “Urbanistički zavod Republike Srpske” u kome je postupak okončan nakon osam godina.

U pitanju je ustanova koja je 1993. godine godine proglašena institucijom od posebnog interesa za Republiku Srpsku.

Jedan od stečajnih procesa koji je otvoren u decembru je i onaj u Fabrici cijevi “Unis” u Derventi, koja je povjeriocima dužna preko pola milijarde maraka.

Kod preduzeća “HA-S-BE Comerc” iz Bugojnog i “MSD Aktiva” iz Kaknja sudovi su odbili prijedloge za stečaj.

Zanimljivo, stečaj je otvoren u preduzeću “EYOF 2019” a koje je nakon završenog Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) održanog prošle godine izgubio svoju svrhu.  (Capital.ba )

Ovakav negativan poslovni trend, kojim jedna firma koja tone povuče za sobom i desetine drugih je jako opasan i dugoročno gledano poguban. Vlasti bi trebale ozbiljno da se pozabave sa tim problemom. Potrebno je da se ugledaju na neke zapadne zemlje koje su u toj oblasti uredile zakone sa kojima preventivno djeluju. Ukoliko je neka firma u svom šestomjesečnom ili godišnjem završnom računu iskazala negativan poslovni bilans, potrebno je da bude stavljena pod nadzor državnih organa koji ne bi dozvolili da ta firma ode u stečaj sa ogromnim gubicima, a time povuče za sobom desetine ili stotine svojih dobavljača ili povjerilaca. 

Ovakav pristup bi umnogome poboljšao poslovni ambijenti, a time i privukao strani kapital, koji bi se osjećao sigurnijim. Prilivom stranog kapitala bi se otvarala nova radna mjesta, čime bi se djelimično usporio ili zaustavio odliv ljudi sa naših prostora.

Nazad na novosti.

MaxMare.

 

 

Pin It