15.02.2020.

Da li nas prisluškuju?

 

Pričali ste o nečemu i počele su da iskaču reklame !

Imate osjećaj da telefon čita vaše misli?

Nešto ste "guglali" i posle toga vam se pojavljuju reklame sa  tim proizvodom!

Pitate se da li vas prisluškuju.

Oglašavanje na internetu sve je popularniji vid reklamiranja. Zašto odnosi pobjedu u odnosu na druge medije kao što su: televizija, radio, novine, bilbordi itd?

Ima više razloga koji su presudni u toj utakmici. 1. Internet oglašavanje je jeftinije od drugih oblika reklamiranja, 2. Uglavnom nije ograničeno regionalno, geografski, politički, nacionalno ili nekim drugim vidom ograničenja, 3. Može da dopre do većeg broja ljudi od drugih vidova reklamiranja, 4. Omogućava različite načine reklamiranja: slika, video, tekst, baner i sl. 5. Možda i najvažniji razlog jeste, ciljano reklamiranje. O čemu se zapravo radi ? Radi se o tome da je najefikasniji vid reklame nuditi proizvod nekom kome taj proizvod i treba. 

Zašto i kako nam se dešava da posle nekog "guglanja" počnu da iskaču reklamne poruke? 

Internet je globalna mreža koja komunicira preko globalnih i lokalnih servera, tako da sav sadržaj prolazi kroz te servere i naravno tu se i pohranjuje. Kompanije poput GOOGLE - a, YAHOO - a itd. , naizgled su besplatne, tj. ne traže novac, a daju vam besplatno memorijski prostor na svom disku, ili vam besplatno vrše usluge slanja mejlova i pohranjivanja sadržaja mejlova. To besplatno ima svoju cijenu. Međutim sreća je što tu cijenu ne plaćate vi nego neko ko želi da se reklamira preko njihovih servera. Googl koristi informacije koje prikuplja od nas i te informacije prepakuje u ciljne grupe korisnika nekog proizvoda i pravi mreže pomoću kojih omogućava mnogo efikasnije reklamiranje.  

Google je ponovo na udaru javnosti zbog tajnog proširenja koji je dodao u svoj Chrome internet pretraživač. Ovaj dodatak je internet gigantu omogućio da sluša korisnike bez njihovog znanja. Radi se proširenju "Chrome Hotword" koji je korisnicima nudio poznatu funkciju "OK, Google". 

 Iako je reč o korisnoj opciji koja ljudima omogućava pretraživanje Google-a pomoću glasa, ona je pored toga omogućila prisluškivanje svakog razgovora koji korisnici vode ispred računara ili pored mobilnog telefona. 

Ovaj problem je otkrio osnivač Piratske stranke, Rik Flakving, koji tvrdi da je Google tajno instalirao kod crne kutije u internet pretraživač Chromium, što znači da on u sebi sadrži kod koji korisnici ne mogu da vide.

Taj kod aktivira pretraživanje kada korisnik kaže "OK, Google", ali i uključuje mikrofon kako bi snimio zvukove iz okruženja.

Google se brani time da je mogućnost korišćenja "OK, Google" naredbe i uključivanje proširenja opcionalno.

Šta iz prethodnog možemo zaključiti?

Mogu da nas prisluškuju, mogu i govor da snimaju i preko ključnih riječi vrše pretragu u bazi koristeći određene pojmove kao mete za reklamiranje proizvoda.

Kako se ponašati na internetu znajući da nas špijuniraju sa svih strana? Naravno ne treba prestati sa korištenjem interneta i informacija koje on nudi, ali treba strogo voditi računa o eventualnom davanju informacija o sebi, svojim računima ili ličnim podacima. To može biti zloupotrebljeno. U slučaju da vam se desi neka neugodnost te vrste, obavezno se obratite policiji.

Kao i svaka druga stvar, internet ima svoju dobru i lošu stranu. 

Mr Đuro Broćeta

 

Pin It