18.10.2020. god.

Korona i domaći političari ubijaju privredu BIH

Pandemija korona virusa se obrušila na privredu Bosne i Hercegovine koja je i bez nje na staklenim nogama zahvaljujući domaćim političarima koji se bave samo samim sobom. 

Dok se prihodi i mogućnosti za zapošljavanje smanjuju, nedostatak podataka onemogućava procjenu povećanja siromaštva i smanjuje mogućnosti za identifikaciju najugroženijih domaćinstava i donošenje efektivnih politika kao odgovor na očekivano povećanje siromaštva. 

To je objavljeno na web-stranici Svjetske banke, u tekstu čiji su autori ekonomisti te banke Leonardo Luketi i Džamele Rigolini.

Početkom godine, prije izbijanja pandemije, ekonomski izgledi su bili pozitivni. Međutim, pandemija je preokrenula taj trend, pa se sada zemlja suočava s najvećom recesijom nakon sjetske finansijske krize. Kao posljedica, broj zaposlenih osoba se do jula 2020. smanjio za oko tri procenta u odnosu na isti period 2019, a broj građana prijavljenih kao nezaposleni se povećao za više od 19.000”, navodi se u tekstu.  (preuzeto sa capital.ba).

Pandemija je u cijelom svijetu prouzrokovala pad potrošnje. Poredimo li avgust ove sa istim mjesecom prošle godine, prema podacima Zavoda za statistiku, minus u trgovini na malo u Srpskoj veći je od 14 odsto. Trgovina na malo je ogledalo potrošnje jednog društva. Pad prodaje na malo, direktno uzrokuje i pad prodaje na veliko, a to opet smanjuje potražnju čime se smanjuje i proizvodnja. 

Bosna i Hercegovina na žalost ove godine sprovodi i izbore što dodatno naše političare udaljava od ozbiljnog rada na saniranju štete od pandemije. Zaokupirani sopstvenim kampanjama oni i ne uviđaju problem u kome se nalazi privreda BIH. Način rješavanja nevedenog problema vide u novim kreditima, tako je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je BiH u ovom trenutku potreban novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer se na drugim mjestima ne mogu obezbijediti tako povoljni finansijski uslovi.

Naravno da je dobra stvar povući neki kredit koji ima povoljne uslove i uložiti ga u neke projekte koji će da vraćaju taj novac ali povlačiti silne kredite i zaduživati i naše unuke, a trošiti novac za krpljenje rupa u budžetima je blago rečeno užas. 

Kako se troši novac u budžetima ne treba posebno navoditi, dovoljno je reći da premijeri i ministri u BIH imaju preko 1000 vozila, a troškovi održavanja tih vozila su veči od održavanja bolida Formule 1.  

Ako vas zanima koliko vozila imaju pogledajte na linku ispod. 

Hiljadu službenih limuzina

Izgovor za njihovu nesposobnost pronalaze sada u pandemiji, te je ona kriva za sve probleme i što više ponavljaju cifre oboljelih na svim vijestima to narod lakše zaboravi milione koje oni troše bahato. Naše predsjedništvo funkcioniše tako da mogu da se slože jedino oko toga kad će da idu na ručak i možda nekad da se slože oko jelovnika. Kada bi se sabrale sve odluke koje su donijeli za dvije godine mandata, a za koje su primili basnoslovne plate, zaključili bi smo da bi to jedan sposobani čovjek uradio za jedan dan. 

Dok oni vise po plakatima i bilbordima i obećavaju promjene, a tih promjena već 20 godina nema, narod grca u problemima i polako ali sigurno tone u siromaštvo, a privreda polalo kleca i umire. Naravno, ne boje se nikakvih socijalnih nemira jer je dovoljno samo malo da zaprijete nacionalnim pitanjem i ratom pa se jadni narod odma umiri i ućuti. 

Neka nam je Bog na pomoći sa ovakvim vođama !!!

A možda nismo ni zaslužili bolje ? 

MaxMare Elektrocentar vam poručuje da u ponudi ima led panele sa najnižim cijenama u gradu, uz garanciju dvije godine. Pogledajte na linku:   Led paneli

 

 

Pin It